Een kleine bumperbeschadiging? Zo voorkom je dat het erger wordt
Je kent het wel: even iets te krap ingeparkeerd, een onhandige botsing met een paaltje, of iemand die nét niet oplet bij het in- en uitstappen. Voor je het weet, zit er een kras of deuk in je bumper. Het lijkt in eerste instantie misschien onschuldig. Maar kleine schade kan op de lange termijn voor grotere problemen zorgen. Lakschade kan gaan roesten, scheurtjes kunnen verder uitscheuren en een beschadigde bumper biedt minder bescherming bij een volgende botsing. Door er snel iets aan te doen, voorkom je dat een kleine schade uitgroeit tot een dure reparatie. Hoe je dat het beste aan kunt pakken, lees je in dit blog.
Autolak herstellen voordat roest toeslaat
Als de lak van je bumper beschadigd is, is het slim om dat zo snel mogelijk aan te pakken. Een kras of schaafplek lijkt misschien klein. Maar als de laklaag kapot is, kan vuil en vocht het onderliggende materiaal aantasten. Vooral bij metalen onderdelen kan dit leiden tot roestvorming, wat uiteindelijk voor nog meer schade zorgt. Gelukkig zijn er handige oplossingen voor autolak herstel zoals lakstiften of spotrepair, waarmee je kleine beschadigingen snel en relatief goedkoop kunt laten bijwerken. Laat je de schade zitten, dan kan het uiteindelijk nodig zijn om een groter deel van de bumper opnieuw te laten spuiten—en dat is een stuk prijziger.
Schade aan een kunststof bumper? Dit kun je doen
Veel moderne auto’s hebben kunststof bumpers, en hoewel die minder snel roesten, kunnen scheuren en krassen wel degelijk een probleem worden. Een flinke barst kan de stevigheid van de bumper aantasten, waardoor hij minder bescherming biedt bij een volgende aanrijding. Gelukkig hoef je niet altijd meteen de hele bumper te vervangen. Specialisten kunnen voor schade kunststof bumper herstellen met thermoplastische reparatietechnieken gescheurde bumpers herstellen door het kunststof opnieuw te vormen en te verstevigen. Krassen en schaafplekken kunnen vaak worden opgevuld en opnieuw gelakt, waardoor je bumper er weer als nieuw uitziet zonder een volledige vervanging.
Beschermen en voorkomen is altijd beter
Natuurlijk is het nog beter om bumperbeschadigingen te voorkomen. Parkeersensoren en achteruitrijcamera’s helpen je om schade tijdens het inparkeren te vermijden. Daarnaast kun je transparante bumperbescherming of rubberen strips gebruiken om veelvoorkomende stoten en krassen op te vangen. En mocht je toch een keer een tikje krijgen, dan weet je nu precies wat je moet doen om verdere schade te voorkomen.